En långvarig förlovning

16
okt
2014
Posted by: Melkerberg  /   Category: Uncategorized   /   Inga kommentarer

Då jag för ett år sedan gick med i Linköpings Studentsångare kunde jag knappast ana vad det skulle innebära. Sång och tillhörande körgemenskap förväntade jag mig, och på den punkten har Studentsångarna aldrig slutat leverera. Men utöver detta innebär ett medlemskap i vår studentsångarförening även att man får en fästmö.

Man kan fråga sig hur det går till; att en glad sångare som går med i en kör, utan vare sig aning eller önskan om det, plötsligt finner sig trolovad. Jo, det är nämligen så att Linköpings Studentsångare är förlovade med Florakören vid Åbo Akademi r.f. Det här med körer som ingår förlovning kan verka mystiskt, men det är egentligen inte så konstigt, om än ganska ovanligt. Dock finns det precedensfall, såsom förlovningen mellan den akademiska damkören Lyran vid Helsingfors universitet och TSS (Trondhjems studentersangforening).

Så hur gick det då till när våra två fantastiska körer ingick denna heliga union? Jag gjorde, med hjälp av sångarbröder med större erfarenhet än jag, en djupdykning i de gamla körkrönikorna för att finna svaret.

Året var 2008. Det sjunde NSSS hade gått av stapeln i Stavanger, Norge. Akademiska körer från Nordens alla hörn var samlade för att sjunga, festa och glädjas tillsammans. Under ”gallamiddagen” (den omnämns så i krönikorna, orsaken till detta är förlorad i historiens dimmor) så påpekades det hur vackert det var med TSS och Lyrans förlovning, och det uppmuntrades till fler parbildningar mellan de närvarande körerna. Flora hade redan fångat körens uppmärksamhet under deras konsert och ett par av våra mest initiativrika sångarpojkar insåg att även om de spelade i en annan liga så fanns det inget att förlora, varför inte fråga?

Kören gick ned på knä framför Flora och en sångare framförde lite impromtu poesi, men detta lyckades inte förföra damerna fullt ut. Krönikan berättar om hur kören gick från att uppvakta till att övertala, men inte heller detta verkade gå så bra (ett av de starkaste argumenten var ”Ni har ju åkt buss med oss”, vilket två floror hade gjort, men detta hjälpte föga). Det är inte lätt att be någon på sina bara knän då man redan är nere på sina bara knän, men de tappra studentsångarna gav det iallfall ett ordentligt försök. Krönikan avslutas således: ”Flora bad oss sjunga något, men då tittade vi bara enfaldigt på varandra och skakade på huvudet vilket nog var tur, kanske det viktigaste valet för kvällen då ”Rudis” lät som en köttkvarn. Vi hade satsat allt och det kändes lite jobbigt allt detta av ju bara en galen idé, och vi kände att det gick lika jättedåligt som vi förtjänade. Då… – det här ”då-et” är lite mer omfattande, för här river Rudis av ett ”jag älskar dig”. Då klingade plötsligt Flora-ordförandens röst glatt på finlandssvenska: ”Vi svarar ja!” Episkt!!!

Frieri

Det kanske var vår eldiga intensitet som de föll för. Foto av Annina Troberg.

Hurra! Trots ett frieri som (om man ska lita på våra egna krönikor) tycks ganska patetiskt så svarade Flora alltså ja, och sex år senare är vi ännu förlovade. Vi träffas i den heta sångarnatten så ofta som möjligt men chansen till dessa möten ges alldeles för sällan. Nu har det emellertid blivit dags igen. Fredagen den 17 oktober 2014 kommer 10 glada studentsångare (inklusive undertecknad) att lämna Linköping för att med färja korsa de baltiska vatten som skiljer oss från vår älskade, vår underbara, vår fantastiska Flora! Episkt!!!

  • Kommande konserter

    • Inga konserter för tillfället
  • Linköpings Studentsångare

    Musicum, Linköpings universitet
    581 83 Linköping
    Mail: info@lkss.se